Juridisch: Rechtsvorm: Onderneming: Inleiding

Door LucyLG op zondag 10 februari 2019 07:00 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 1.828

Binnenkort post ik hier mijn eerste juridische blog over juridische zaken. Als eerste zal ik een post maken over ondernemen & rechtsvorm van de onderneming.

Verder zal ik ingaan op investeringen, financieringen, samenwerkingen, aandeelhoudersovereenkomsten, (commerciële cq opdracht) overeenkomsten, algemene voorwaarden, de AVG, aansprakelijkheid, risico, intellectueel eigendom, IT recht, koopovereenkomsten, arbeidsrecht (maar dan wel beperkt) en nog meer relevante zaken die op Tweakers voorbij komen.

Het eerste onderwerp ziet op rechtsvormen.

Allereerst kun je ondernemen in verschillende vormen. Er zijn veel opties maar de meest voorkomende zijn de volgende:

- Eenmanszaak
- VOF
- BV
- Maatschap
- Coöperatie
- NV
- CV

Wat zijn de verschillen en wat is voor jouw onderneming wellicht een goed keuze? Volg mijn blog en binnenkort zul je hier meer over lezen.

Heb je behoefte aan andere juridische content? Laat mij het weten. Voor de variatie zal ik wellicht ook tussendoor posts plaatsen over relevante topics die op het forum voorbij komen. Bijvoorbeeld je rechten als consument en bedrijf bij een koopovereenkomst. Het kan dan gaan om een online winkel, reguliere winkel. Welke rechten en plichten heb je als koper en verkoper. Is er een verschil indien je koopt op marktplaats? Ik zie soms wat misverstanden. Ik ben uiteraard geen orakel maar baseer mij op de wet en jurisprudentie en zal zoveel mogelijk onderbouwen. Ik zal ook bronnen vermelden welke nageslagen kunnen worden.

Alles wat ik hier post is vrijblijvend en louter bedoeld om ondernemers te informeren. Indien je vragen hebt kun je die posten in een reactie. Alles zal in beginsel hier geplaatst worden en een en ander is geenszins commercieel en kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Groet!

Volgende: Juridisch: Rechtsvorm: Onderneming: Eenmanszaak: Personeel aannemen 02-'19 Juridisch: Rechtsvorm: Onderneming: Eenmanszaak: Personeel aannemen

Reacties


Door Tweakers user i-chat, zondag 10 februari 2019 12:55

Leuk om eindelijk eens een juridisch tintje te zien hier @ tnet

Veel wat er wordt gezegd en geroepen gaat over onderbuikgevoel

Ik ben benieuwd naar de verschillende topics

Door Tweakers user kamerplant, zondag 10 februari 2019 14:17

Wat is je eigen achtergrond hierin? Dat vind ik wel interessant om te weten.

Door Tweakers user ybos, zondag 10 februari 2019 14:20

Ik vind het blog wel heel karig. Als je in dit blog nog wat had verteld waarom je voor welke rechtsvorm zou moeten kiezen heeft het waarde. Nu heb je iets opgeschreven wat iedereen al weet en lijkt het meer op de inleiding van een werkstuk van een leerling economie van 13 jaar oud.

Door Tweakers user migchiell, zondag 10 februari 2019 16:06

ybos schreef op zondag 10 februari 2019 @ 14:20:
Ik vind het blog wel heel karig. Als je in dit blog nog wat had verteld waarom je voor welke rechtsvorm zou moeten kiezen heeft het waarde. Nu heb je iets opgeschreven wat iedereen al weet en lijkt het meer op de inleiding van een werkstuk van een leerling economie van 13 jaar oud.
Vandaar ook het woordje "inleiding" in de titel 8)7

Door Tweakers user Kiswum, zondag 10 februari 2019 19:39

gast schreef op zondag 10 februari 2019 @ 14:17:
Wat is je eigen achtergrond hierin? Dat vind ik wel interessant om te weten.
Ik schat in: Legal Counsel M&A - Ondernemingsrecht.

Echter zou ik willen adviseren om het mobiele nummer niet in V&A advertenties te zetten. Tenzij het je telefoonnummer van het werk is, dan kan het nummer wel van pas komen.

Door Tweakers user LucyLG, zondag 10 februari 2019 22:05

Thanks voor de reacties. Het is een inleiding nog maar. Ook om af te tasten waar behoefte aan is. Het is geen werkstuk van een 13 jarige ;-). Ik probeer hier Legal en IT te koppelen ook. Dus indien iemand een onderwerp ook wil aandragen heel graag!

Je mag oordelen zodra ik inhoudelijk wat meer heb geplaatst. Ik wil geen ellenlange stukken neerzetten maar voor de ondernemer wat legal know how verschaffen.

Tips & tricks!

Lucy

Door Tweakers user LucyLG, zondag 10 februari 2019 22:12

i-chat schreef op zondag 10 februari 2019 @ 12:55:
Leuk om eindelijk eens een juridisch tintje te zien hier @ tnet

Veel wat er wordt gezegd en geroepen gaat over onderbuikgevoel

Ik ben benieuwd naar de verschillende topics
Veel dank!

Door Tweakers user LucyLG, zondag 10 februari 2019 22:17

gast schreef op zondag 10 februari 2019 @ 14:17:
Wat is je eigen achtergrond hierin? Dat vind ik wel interessant om te weten.
Ik ben jurist ondernemingsrecht met veel ervaring in M&A, due diligence, compliance, contracten, samenwerking, investeringen, financiering, aansprakelijkheid van bestuurders/aandeelhouders en IT/IP recht. Ik doe dit werk nu 15 jaar. Indien je meer wilt weten, er staat ook in mijn profiel informatie. Veel dank!

Door Tweakers user ExtendedCaesar, maandag 11 februari 2019 08:22

Ben je op het forum paar keer tegengekomen. Altijd interessante posts, welke ik graag lees. Kijk nu al uit naar je eerste blog.

Door Tweakers user Fiets, maandag 11 februari 2019 12:47

Waar zouden maatschappen onder vallen? Of is dat ergens een vage subcategorie van of een mix van verschillende soorten ondernemingen?

Door Tweakers user LucyLG, maandag 11 februari 2019 13:48

Fiets schreef op maandag 11 februari 2019 @ 12:47:
Waar zouden maatschappen onder vallen? Of is dat ergens een vage subcategorie van of een mix van verschillende soorten ondernemingen?
De maatschap heeft overeenkomsten met andere entiteiten, maar is geen mix op zich maar een zelfstandige entiteit met eigen kenmerken. Ik zal het onderwerp meenemen, ik heb deze toegevoegd aan mn inleidngspost

Gezien het best veel tekst gaat worden ga ik denk ik ook meer praktische onderwerpen tussendoor toevoegen.

[Reactie gewijzigd op maandag 11 februari 2019 14:20]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.